PESTO
Zdravá pochúťka plná čerstvej chuti a vône byliniek
Vyrobené poctivo, z tých najkvalitnejších surovín
Pesto pripravujeme z čerstvých byliniek, ktoré zberáme v čase, kedy obsahujú najviac zdraviu prospešných látok. Na jar ho pripravujeme z čerstvého medvedieho cesnaku a v ostatnom období roka z petržlenovej vňate.
Medvedí cesnak patrí k prvým jarným bylinkám. Má antibiotické a dezinfekčné účinky, obsahuje flavonoidy a veľa vitamínov, najmä vitamín B a C. Medvedí cesnak je v najlepšej kondícii na zber 10 dní. Ak by sme ho zberali priskoro, nemal by ani vôňu, ani dostatočnú silu. Ak naopak neskoro, mohol by byť zvednutý, pretože všetku silu dáva do svojich bielych súkvetí. Na dobe, kedy medvedí cesnak na výrobu pesta zbierame si dávame skutočne záležať, aby sme Vám priniesli nielen chutnú, ale aj zdravú pochúťku.
Zloženie:
čerstvo nazberaný medvedí cesnak (alebo petržlenová vňať), chilli, soľ, čierne korenie, citrónová šťava, slovenský slnečnicový olej lisovaný za studena

Skvelý pomocník pri príprave obľúbených jedál
PESTO sa dá použiť pri príprave viacerých jedál. Či už ho použijete na prípravu zdravej pomazánky, alebo do cestovín je len a len na Vás.
Tip na recept:
MACCHERONI AL PESTO
Budete potrebovať:
cestoviny MACCHERONI, čiernu fazuľu, PESTO, soľ, korenie, pár kvapiek chilli omáčky, vlašské orechy a nasekanú petržlenovú vňať.
Príprava Vám zaberie cca 20 min. Tak poďme na to:
Deň vopred si namočíme čiernu fazuľu, ktorú v deň prípravy uvaríme. Cestoviny je dôležité uvariť „al dente“, teda tvrdšie na skus. Následne ich scedíme (trošku vody z uvarených cestovín si odložíme na neskôr), dáme na rozpálenú panvicu, pár krát prehodíme a odstavíme z ohňa. V tejto fáze pridáme naše PESTO, trochu vody, ktorú sme si odložili z cestovín, podľa chuti dosolíme a pridáme čierne korenie. Všetko premiešame, aby sa nám to pekne spojilo. Cestoviny už s pestom nevaríme, aby nestratilo farbu a chuť. Podávame teplé, posypané vlašskými orechami, petržlenovou vňaťou a kto má rád trochu pikantnejšie, môže si pridať pár kvapiek chilli.


A čo na PESTO hovoria tí, ktorí ho už ochutnali?
Musím povedať, že toto je naj pesto, čo som jedla!
Straaašne dobré. Na cestoviny, chlebík alebo na prípravu bylinkového masla.
Vynikajúce. Zjedli sme ho oveľa rýchlejšie ako sme mysleli 🙂